A programozók iránt változatlanul hatalmas a kereslet. Az iparág szakértői szerint, az elmúlt öt év tendenciája alapján, a piaci igények és a képzett informatikusok száma között egyre nagyobb szakadék tapasztalható. A hiány ugyanakkor nem mindenhol egyforma, ezért összeállítottunk nektek egy listát azokról a területekről, ahol a következő években egyre több képzett szakemberre lesz szükség.

Programozás és gazdaság

Melyek azok a programnyelvek, amiket a jelenlegi és a várható kereslet miatt mindenképpen érdemes elsajátítanod, ha programozói pályára készülsz?

Léteznek mutatók, amik évről évre dinamikusan követik egy-egy programnyelv népszerűségét. Az egyik ilyen mutató a Tiobe Programming Index, mely szerint a három legelterjedtebb programnyelv a Java, a C és a Python. Más kérdés, hogy pályakezdőként ez lenne a legfontosabb szempont? Hiszen a népszerűség nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezzel a tudással könnyebben tudsz elhelyezkedni, és főleg nem azt, hogy könnyebben fogod megtanulni. Másrészt, ha egy kevésbé népszerű, kevesek által használt programnyelvben mélyedsz el és professzionális szinten elsajátítod az adott nyelvet, az meglepően erős versenyelőny lehet a munkaerőpiacon.

Nem árt tudni, hogy míg pár évvel ezelőtt egy programozónak elegendő volt egy nyelvet professzionálisan elsajátítania, és karriert alapozhatott rá, ez ma már nem feltétlenül van így. Mivel a vállalatok szeretnének lépést tartani az új technológiákkal, egy adott munkahelyen is egyik napról a másikra megváltozhatnak a követelmények. Így a jó programozók ma már többféle nyelvet is használnak. Érdemes ezért a kérdést inkább így megközelíteni: egy-egy munkakör betöltéséhez, illetve feladatkör ellátásához milyen programnyelveket kell ismerned?

Webfejlesztés

A webfejlesztő weblapok vagy web alapú applikációk készítésével foglalkozik. Webfejlesztőkre nagyon nagy a kereslet, hisz weblapra vagy webáruházra szinte minden kis-, közép- és nagyvállalatnak, de sok magánembernek is szüksége van; ráadásul egyre több, korábban különálló szoftvert inkább a böngészőben és felhő alapon szeretnének használni magánszemélyek és a cégek egyaránt.  Ezért a webfejlesztés azon területek egyike, ahol a legnagyobb munkaerőhiány tapasztalható. Önmagában ez egy igen komplex terület, melyen belül változatos feladatok és feladatkörök vannak (Front-end, Back-end, UI/UX, stb.), ám jól körülhatárolható részterületekre bontható.

Front-end fejlesztő

Szemben például egy C++ programozóval, akinek elég ehhez az egy programnyelvhez kiválóan értenie, a webfejlesztés egyik sajátossága – és ez a front-end fejlesztőkre különösen igaz –, hogy sokféle technológiát használnak. A szükséges alapok, amihez egy front-endesnek mindenképpen értenie kell: a HTML, a CSS, és a JavaScript. Ezekre épülnek a különböző JavaScript alapú keretrendszerek, például a React, a Vue, vagy az Angular. Nem kell ezek közül mindegyikhez értened, de sok cég elvárja valamelyik keretrendszer ismeretét egy front-end álláshoz. Előfordulhat, hogy a munkakört egy ilyen specializált terület alapján nevezik meg, állásportálokon így találkozhatsz például „Angular fejlesztő” hirdetéssel.

Back-end fejlesztő

A webfejlesztés területén a back-endes készíti a felhasználó számára láthatatlan, szerver oldali részt. Bár szinte minden nyelven előfordulhat back-end programozás, a leggyakoribbak a PHP és a Python programnyelvek. A használt nyelvtől függően itt is vannak népszerű keretrendszerek: a PHP estén találkozhatsz a Laravel-lel, vagy ha a cég Pythont használ, akkor a Django-val.

Full-stack fejlesztő

A full-stack fejlesztő fogja össze a front-end és a back-end munkaköröket. Jellemzően front-end és back-end tudása is van, ezen felül általában ismeri a Java vagy C# nyelvet is. Full-stackesként változatos feladatkörökre számíthatsz: tervezés, implementáció, tesztelés, vagy akár üzemeltetés. Ha nem akarsz választani a front-end és a back-end között, vagy még nem tudod, hogy a kettő közül melyik terület érdekel jobban, a full-stack egy izgalmas és kihívásokkal teli lehetőség.

Mobilalkalmazás fejlesztő

A mobil alkalmazások fejlesztése egy külön világ, ám itt is vannak speciális területek attól függően, hogy androidra vagy iOS-re fejlesztesz alkalmazásokat. Androidra sok nyelv közül választhatsz: Kotlin, Java, C++, vagy C#, míg az iOS esetében jellemzően a Swift nyelvet használják.

 

Szoftver fejlesztés

A szoftver fejlesztők hagyományosan Java-t, valamelyik C nyelvet, vagy újabban Python-t használnak. A Python elterjedtsége rohamosan nő, köszönhetően annak, hogy egy sokkal újabb, ezúttal „felhasználó-barátabb” programnyelvről van szó, aminek elsajátítása sokkal kevesebb időt igényel, mint a régi nagy programnyelveké. A Python alaú Django keretrendszerrel pedig még gyorsabbá válik a legtöbb feladat leprogramozása.

Jelenleg az informatikusok közül a Senior Java és C fejlesztők keresnek a legjobban, itt találkozhatunk a híres álomfizetésekkel. Ugyanakkor ebbe a világba nem könnyű belépni: a masszív szakemberhiány ellenére szinte senki nem szeretne kezdő Java vagy C fejlesztőt főállásban foglalkoztatni, mindenki a seniorokat keresi.