24nov/21
Ptogramozás tanárok, mint Jedi mesterek.

Oktatóink

Profi programozók, akik segítenek a képzés során

Kik az oktatóink, akik a programozó képzéseket és webfejlesztő tanfolyamokat tartják? Ebben a cikkben bemutatunk közülük párat.

Dév, Laravel oktató

Dév  29 éves, és ebből 8 éve foglalkozik webfejlesztéssel, bár a szakma iránti érdeklődés már gyerekként is megvolt. Jelenleg szabadúszóként projektmunkákat valósít meg. Az oktatás során is törekszik gyakorlatiasan, valós piaci igények mentén haladni. Saját példájából tudja, hogy a tanulás során kiemelkedő fontosságú, hogy legyen lehetőség kérdezni. Ezzel rengeteg idő és energia takarítható meg, és ezt tartja a Laravel tanfolyam egyik fő előnyének.

Zsolt, JavaScript oktató

Zsolt  41 éves webfejlesztő, diplomás programozó. Jelenleg szabadúszóként dolgozik, tartalomkezelő rendszert, és hozzá tartozó plugineket fejleszt. Fontosnak tartja, hogy sokan megismerjék a programozás rejtelmeit, mert a jövőben többségében nem helyhez kötöttek lesznek a munkahelyek; és az informatika világában végzett munka az, amit bárhonnan el tudunk végezni.

Zoltán, front-end oktató

Zoltán 43 éves, villamosmérnökként végzett, de sok éve informatikusként dolgozik, mert mindig is vonzott ez a fajta munka. Saját tapasztalatból tudja, hogy mindenkinek van valós esélye elvégezni a tanfolyamot és megfelelő állást is találni vele. A profizmuson felül jó poénokkal is feldobja a tanfolyamokat, amiket ő tart.

Tóni, front-end oktató

Tóni  33 éves, eredetileg hangmester és hangtechnikus. A programozás és az informatika világával már középiskolásként megismerkedett és folyamatosan fejleszti a tudását azóta is, többek közt angol nyelv oktatóként szerez épp nemzetközi tanúsítványt. Jelenleg egy nagyvállalat informatikusaként és front-end fejlesztőjeként dolgozik.

András, React oktató

András 25 éves, informatikusként szerzett diplomát. Egy nagy cégnél szoftverfejlesztőként dolgozik, de ezzel egy időben fejlesztőként különböző kisebb projektekben is részt vesz. Folyamatosan fejleszti a tudását, jelenleg is az egyik budapesti egyetem mesterképzésére jár. Fontosnak tartja a folyamatos tanulást, fejlődést, amire ez a tanfolyam is jó lehetőség, és amit a munkaerőpiacon is jól kamatoztathatunk a későbbiekben.

16nov/21
programozas tanfolyam otthonról zoomon keresztül

Hogyan tanuld meg online a programozást, avagy Zoom etikett.

A programozás tanulása online és a Zoom etikett

Jelenleg a felsőoktatás nagy része és a programozás, webfejlesztés oktatása is az Online térbe költözött. Mi a Prooktatásnál a Zoom program használata mellett döntöttünk és nem is bántuk meg. Hogyan kell eredményesen tanulni a Zoomon? Összegyűjtöttük az eddigi leghasznosabb tapasztalatokat!

 

  1. Előszőr is szükséged lesz egy bekapcsolt kamerára!

 

Ez több okból is nagyon hasznos lépés :

  • Hagyományos oktatás során egy gyakorlott tanár a diákok arckifejezéséből látja, hogy képesek e követni az anyagot, vagy esetleg csak üres tekintettel néznek maguk elé. Ha nincsen egy működő bekapcsolt kamerád akkor ez a visszacsatolás nem lesz lehetséges a tanárod számára, és így végeredményben csak magaddal tolsz ki.
  • Könnyebbé teszed vele a tanárod feladatát. Nehéz és lehangoló a nagy semminek beszélni sokáig. Egyszerűbbé teszed a helyzetét ha ő is szintén láthat téged.
  • Ha az oktatás közben ki van kapcsolva a kamerád, sokkal nagyobb a csábítás, hogy valami mással is foglalkozz a tanulás helyett. Ez egy jellemző probléma. Van aki a körmét piszkálja, a telefonját nyomkodja, vagy csak simán eszik. Lehet, hogy van aki így is megfelelően tudja követni az anyagot, de fókuszálni biztos, hogy nem tud. Ezért ez szintén csak a saját károdra fog válni.

Természetesen lényeges, hogy az oktató is látható lehessen, mivel a szöveg mellett nagy segítség a non verbális kommunikáció is, mint például a tanár arcjátéka vagy kézmozdulatai.

2. Aktivizáld magad!

Az online térben elkerülhetetlen, hogy kevesebb legyen kölcsönös kommunikáció mintha mindenki egy valódi osztályteremben ülne. Ez ellen tehetsz ha aktív vagy az órákon. Jelezd nyugodtan ha valami nem érthető, vagy lemaradtál! Hiszen nem vagyunk egy légtérben, nem fogjuk észre venni magunktól.

3. A mikrofon is legyen mindig bekapcsolva!

Az állandóan működő mikrofon megkönnyíti az aktivitást. Ha több gombot is le kell mindig nyomnod, hogy bekapcsold a mikrofonod, az folyton gátolja a saját aktív jelenlétedet. Esetleg az oktató már továbblépett az anyaggal mire te fel tudnád tenni a kérdésed.

4. Szűrd ki a körülötted lévő irritáló zajokat.

A folyton működő mikrofonnak van egy olyan hátránya is ,hogy a környezetedben lévő összes zajt is továbbítja, amit az egész osztály is hallani fog. Ez nagyon kellemetlen és zavaró a többiek számára, ha például a kutyád ugat vagy a közeledben porszívóznak. Erre a megoldás a headset („Füles” magyarul) használata. Fontos beszerezni egyet! Több előnye, hogy mindig tisztán hallod a tanárod és a többi résztvevőt, és a fülesen lévő mikrofon csak a te hangod továbbítja. Egyéb haszna, hogyha a fejeden van te se hallod a zavaró hangokat, és ha más is van otthon legalább látja, hogy dolgod van és nem zaklat. Illetve megpróbálhatja, de úgyse fogsz hallani belőle semmit. 😀

5. Alakítsd ki az otthoni megfelelő környezetet a tanuláshoz és munkához.

Ha laptopod van azt ott használod ahol akarod, de a tanuláshoz és a munkához ezt nem ajánlják a szakemberek. Jobb megoldás ha kijelölsz egy állandó helyet ahol rendben vannak a körülmények. Ha így teszel nem kell aggódnod amiatt ,hogy a többi résztvevő mit lát rólad, vagy esetleg nem az oktatáshoz illő dolgok vannak a környezetedben. A legfőbb előnye azonban az, hogy komolyabban fogod venni az oktatásod. A munkakörnyezethez az is hozzátartozik, hogy megfelelően legyél felöltözve és ne például félmeztelenül fogkefével a szádban ülj neki az órának.

Az egyik tanár a szegedi egyetemen például minden óra előtt egy véletlenszerűen kiválasztott diákkal bekapcsoltatta a kameráját, hogy biztosan megfelelő ruházatban és környezetben vesz e részt!

6. Kamatoztasd az online oktatás előnyeit!

Legvégül gondolj rá, hogy ugyan sok új nehézséggel jár a hétköznapi oktatással szemben az online Zoom oktatás, de azért sok előnye is van! Az oktató például használhatja a képernyő megosztás (Screen share) funkciót, vagy te is megoszthatod segítségével a munkád a csoport többi tagjával. Ilyenkor az oktatód rögtön rá tud világítani ha valami hibát vétettél a kódodban, és így egyből te és a többiek is tudnak okulni belőle. Ezen kívül nagyon hasznos funkció a teljes oktatás hang és videó anyagának elmentésének lehetősége. Nálunk a Prooktatásnál az összes webfejlesztő órát lementjük és a saját csak csoporttagok által elérhető privát youtube csatornánkra feltöltjük. Igy a későbbiekben is újranézhető a diákok számára. További hasznos funkció a Zoom chat, amelyen keresztül az oktatás közben is tudunk szöveges adatokat,  linkeket egymásnak küldeni.

+ Jó tanács

Legyél figyelmes a társaiddal való chatelés során. Az órák végén amikor a videó anyag elmentése megtörténik, ez összes üzenetre is vonatkozik, és az óraadó tanár számára láthatóvá válik!

16nov/21
HTML kódolás, html programozás, html kódrészlet

A HTML legendája, avagy van egyáltalán ilyen programozási nyelv?

Mit mondanak a programozók a HTML-ről?

Ha egy programozó meghallja ezt a kifejezést általában csak lemondó tekintet, és fejcsóválás a reakció…A szakmában nem jártas emberek gyakran használják hibásan a kifejezést, ezért nem árt tisztázni a fogalmakat.

 

Utalhatunk a HTML nyelvre mint egy programozási nyelv vagy sem?

 

 A HTML meghatározása szerint egy úgynevezett Hypertext Markup Language, vagyis Hiperszöveges Jelölőnyelv. Ebből a titulusból még persze nem határozható meg a válasz a kérdésre. Ennek oka, hogy például a PHP mozaikszó része is a Hypertext Preprocessor, viszont ebben az esetben nyilvánvalóan egy programozási nyelvről beszélünk. Tehát felmerül a kérdés , hogy mikortól számít egy nyelv programozási nyelvnek?

 

A HTML egy remekül kitalált nyelv amiben a címkék-nek nevezett funkcióval megjelölhetjük vagy becsomagolhatjuk a weboldalon lévő tartalmakat és így utasíthatjuk a böngészőt, hogy az egyes komponensek milyen feladatot töltsenek be. Ha például egy új paragrafust szeretnénk készíteni akkor egy <p> címke segítségével tudjuk a böngészőnek a parancsot kiadni arra, hogy a kívánt bekezdésünk paragrafusokra jellemző módon jelenjen meg. Ha a bekezdésünk véget ért akkor a </p> utasítással tudjuk lezárni azt. Ezen logika szerint mondhatnánk , hogy mivel parancsokat adunk a számítógépnek ezért tulajdonképpen programozást folytatunk. Azonban a HTML nyelv nem képes a ciklusok, funkciók vagy logika megvalósítására. Képtelen az adatok megváltoztatására stb. Példaként élve a HTML nyelv nem képes kiszámolni ,hogy a 10+10 művelet megoldása mennyi lenne, pedig a valódi programozásnak ez lenne a kiindulópontja!

Tehát a konklúzió az, hogy lehet beszélni HTML kódolásról, de ennek az ismerete még nem fog minket programozóvá tenni. Azonban ez egy remek kiindulópontja lehet a webfejlesztés megtanulásának, mivel úgynevezett statikus weboldalakat már készíthetünk vele, és ezután könnyebben nekikezdhetünk a valódi programozásnak!

 

15nov/21
Library könyvtárak szerepe a programozásban

Library-k a programozásban

A programkönyvtárakról röviden

A Library (magyarul: programkönyvtár) egyszerűen fogalmazva olyan erőforrás vagy kódrészlet, amit már valaki megírt előttünk, de mi is felhasználhatjuk, sőt, egyszerre sokan is felhasználhatják ugyanazt a saját programjuk kiegészítéseként. Ezek lehetnek sablonok, szubrutinok, előre definiált osztályok és objektumok.

Nézzünk egy példát: egy weboldalon egy kitöltött űrlap elmentése, és annak másolatának elküldése emailben  egy rutinfeladat, ami könnyen automatizálható, ugyanakkor  vannak benne nehezebb részletek, ezért érdemes egy Library-ból lehívni a teljes funkciót. Ugyanúgy az űrlapnál megoldani, hogy az űrlap mezők megfelelő távolságra legyenek egymástól, megfelelő méretűek legyenek, föléjük húzva az egeret az űrlap mező színe kicsit megváltozzon – rengeteg kis apróság, ami fel sem tűnik felhasználóként, viszont a hiányuk már szembeötlő. Egy programozó nem feltétlenül szeretne a sok kis aprósággal foglalkozni, amikor mások már ezt optimálisan beállították, leprogramozták, és beletették egy UI Libraryba.

Mint a példából is látható, a Libray-k segítségével gyorsabban írhatunk meg programokat, sőt olyan funkciókat is megoldhatunk, amit magunktól nem tudnánk megírni, vagy nem olyan jól. Ennek ellenére a használatuk tudást igényel, hiszen a programozónak tudnia kell, hogyan tudja összekapcsolni az ő programját a Library-val, és hogy az adott Library-ban pontosan mi található.  Szintén meg kell tanulni a Library lehívását és kicsomagolását.

Hogy minél többen használhassák, a Libraryk standardizált elemeket és értékeket tartalmaznak, ez pedig végső soron elősegíti, hogy könnyen összeköthető és könnyen módosítható, modulárisan felépített programok és applikációk szülessenek a szoftver programozástól a webfejlesztésig.

Napjankban a Python programozók használnak sok Library-t, a rendkívül népszerű Vue.js, a React és az Angular pedig maguk is rendkívül kiterjedt Libraryk, könyvtár rendszerek összessége.

 

23okt/21
python-programozo-tanfolyam

Milyen programnyelvet tanuljak?

A legismertebb programnyelvekről

A két legismertebb programozó típus a szoftver fejlesztő és a weblap fejlesztő programozó. A szoftver fejlesztők leggyakrabban a C programnyelv valamelyik változatát és a Java-t használják, ezek rendkívül széles körben elterjedtek. De figyelem: ezeket a régi, nehézkes programnyelveket a legnehezebb elsajátítani. Ezeknél jóval egyszerűbb a modern Python, ami már szintén igen elterjedt az egész világon.

javascript-programozo-kepzes

A webfejlesztő programozók programjait a böngészőn keresztül indítják el a felhasználók, amikor felmennek egy weboldalra. A PHP és a Javascript a legelterjedtebb és legkedveltebb programnyelvek. A Javascript szinte mindenre használható, de talán a legfontosabb, hogy ez teszi a weboldalakat dinamikussá. A PHP nyelvvel pedig a weboldal és egy adatbázis közötti kommunikáció valósítható meg.

 

A PHP és Javascript elsajátítása előtt viszont mindenkinek meg kell ismernie az alapokat: ez a HTML nevű leíró nyelv és a CSS, amikkel a weboldalak elsődleges megjelenését tudjuk megalkotni. Ha még nem ismered ezeket, akkor nem kell aggódnod, hisz a webfejlesztés nulláról, előképzettség nélkül is elsajátítható, csak be ezen a ponton kell kezdened, a webfejlesztés alapjait elsátítanod, aztán léphetsz is tovább a következő szintre 🙂
Tovább itt olvashatsz a legelterjedtebb programnyelvekről ->

10márc/19

Mennyi és milyen programozókra van igény a gazdaságban

A programozók iránt változatlanul hatalmas a kereslet. Az iparág szakértői szerint, az elmúlt öt év tendenciája alapján, a piaci igények és a képzett informatikusok száma között egyre nagyobb szakadék tapasztalható. A hiány ugyanakkor nem mindenhol egyforma, ezért összeállítottunk nektek egy listát azokról a területekről, ahol a következő években egyre több képzett szakemberre lesz szükség.

Programozás és gazdaság

Melyek azok a programnyelvek, amiket a jelenlegi és a várható kereslet miatt mindenképpen érdemes elsajátítanod, ha programozói pályára készülsz?

Léteznek mutatók, amik évről évre dinamikusan követik egy-egy programnyelv népszerűségét. Az egyik ilyen mutató a Tiobe Programming Index, mely szerint a három legelterjedtebb programnyelv a Java, a C és a Python. Más kérdés, hogy pályakezdőként ez lenne a legfontosabb szempont? Hiszen a népszerűség nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezzel a tudással könnyebben tudsz elhelyezkedni, és főleg nem azt, hogy könnyebben fogod megtanulni. Másrészt, ha egy kevésbé népszerű, kevesek által használt programnyelvben mélyedsz el és professzionális szinten elsajátítod az adott nyelvet, az meglepően erős versenyelőny lehet a munkaerőpiacon.

Nem árt tudni, hogy míg pár évvel ezelőtt egy programozónak elegendő volt egy nyelvet professzionálisan elsajátítania, és karriert alapozhatott rá, ez ma már nem feltétlenül van így. Mivel a vállalatok szeretnének lépést tartani az új technológiákkal, egy adott munkahelyen is egyik napról a másikra megváltozhatnak a követelmények. Így a jó programozók ma már többféle nyelvet is használnak. Érdemes ezért a kérdést inkább így megközelíteni: egy-egy munkakör betöltéséhez, illetve feladatkör ellátásához milyen programnyelveket kell ismerned?

Webfejlesztés

A webfejlesztő weblapok vagy web alapú applikációk készítésével foglalkozik. Webfejlesztőkre nagyon nagy a kereslet, hisz weblapra vagy webáruházra szinte minden kis-, közép- és nagyvállalatnak, de sok magánembernek is szüksége van; ráadásul egyre több, korábban különálló szoftvert inkább a böngészőben és felhő alapon szeretnének használni magánszemélyek és a cégek egyaránt.  Ezért a webfejlesztés azon területek egyike, ahol a legnagyobb munkaerőhiány tapasztalható. Önmagában ez egy igen komplex terület, melyen belül változatos feladatok és feladatkörök vannak (Front-end, Back-end, UI/UX, stb.), ám jól körülhatárolható részterületekre bontható.

Front-end fejlesztő

Szemben például egy C++ programozóval, akinek elég ehhez az egy programnyelvhez kiválóan értenie, a webfejlesztés egyik sajátossága – és ez a front-end fejlesztőkre különösen igaz –, hogy sokféle technológiát használnak. A szükséges alapok, amihez egy front-endesnek mindenképpen értenie kell: a HTML, a CSS, és a JavaScript. Ezekre épülnek a különböző JavaScript alapú keretrendszerek, például a React, a Vue, vagy az Angular. Nem kell ezek közül mindegyikhez értened, de sok cég elvárja valamelyik keretrendszer ismeretét egy front-end álláshoz. Előfordulhat, hogy a munkakört egy ilyen specializált terület alapján nevezik meg, állásportálokon így találkozhatsz például „Angular fejlesztő” hirdetéssel.

Back-end fejlesztő

A webfejlesztés területén a back-endes készíti a felhasználó számára láthatatlan, szerver oldali részt. Bár szinte minden nyelven előfordulhat back-end programozás, a leggyakoribbak a PHP és a Python programnyelvek. A használt nyelvtől függően itt is vannak népszerű keretrendszerek: a PHP estén találkozhatsz a Laravel-lel, vagy ha a cég Pythont használ, akkor a Django-val.

Full-stack fejlesztő

A full-stack fejlesztő fogja össze a front-end és a back-end munkaköröket. Jellemzően front-end és back-end tudása is van, ezen felül általában ismeri a Java vagy C# nyelvet is. Full-stackesként változatos feladatkörökre számíthatsz: tervezés, implementáció, tesztelés, vagy akár üzemeltetés. Ha nem akarsz választani a front-end és a back-end között, vagy még nem tudod, hogy a kettő közül melyik terület érdekel jobban, a full-stack egy izgalmas és kihívásokkal teli lehetőség.

Mobilalkalmazás fejlesztő

A mobil alkalmazások fejlesztése egy külön világ, ám itt is vannak speciális területek attól függően, hogy androidra vagy iOS-re fejlesztesz alkalmazásokat. Androidra sok nyelv közül választhatsz: Kotlin, Java, C++, vagy C#, míg az iOS esetében jellemzően a Swift nyelvet használják.

 

Szoftver fejlesztés

A szoftver fejlesztők hagyományosan Java-t, valamelyik C nyelvet, vagy újabban Python-t használnak. A Python elterjedtsége rohamosan nő, köszönhetően annak, hogy egy sokkal újabb, ezúttal „felhasználó-barátabb” programnyelvről van szó, aminek elsajátítása sokkal kevesebb időt igényel, mint a régi nagy programnyelveké. A Python alaú Django keretrendszerrel pedig még gyorsabbá válik a legtöbb feladat leprogramozása.

Jelenleg az informatikusok közül a Senior Java és C fejlesztők keresnek a legjobban, itt találkozhatunk a híres álomfizetésekkel. Ugyanakkor ebbe a világba nem könnyű belépni: a masszív szakemberhiány ellenére szinte senki nem szeretne kezdő Java vagy C fejlesztőt főállásban foglalkoztatni, mindenki a seniorokat keresi.