programozas tanfolyam otthonról zoomon keresztül

A programozás tanulása online és a Zoom etikett

Jelenleg a felsőoktatás nagy része és a programozás, webfejlesztés oktatása is az Online térbe költözött. Mi a Prooktatásnál a Zoom program használata mellett döntöttünk és nem is bántuk meg. Hogyan kell eredményesen tanulni a Zoomon? Összegyűjtöttük az eddigi leghasznosabb tapasztalatokat!

 

  1. Előszőr is szükséged lesz egy bekapcsolt kamerára!

 

Ez több okból is nagyon hasznos lépés :

  • Hagyományos oktatás során egy gyakorlott tanár a diákok arckifejezéséből látja, hogy képesek e követni az anyagot, vagy esetleg csak üres tekintettel néznek maguk elé. Ha nincsen egy működő bekapcsolt kamerád akkor ez a visszacsatolás nem lesz lehetséges a tanárod számára, és így végeredményben csak magaddal tolsz ki.
  • Könnyebbé teszed vele a tanárod feladatát. Nehéz és lehangoló a nagy semminek beszélni sokáig. Egyszerűbbé teszed a helyzetét ha ő is szintén láthat téged.
  • Ha az oktatás közben ki van kapcsolva a kamerád, sokkal nagyobb a csábítás, hogy valami mással is foglalkozz a tanulás helyett. Ez egy jellemző probléma. Van aki a körmét piszkálja, a telefonját nyomkodja, vagy csak simán eszik. Lehet, hogy van aki így is megfelelően tudja követni az anyagot, de fókuszálni biztos, hogy nem tud. Ezért ez szintén csak a saját károdra fog válni.

Természetesen lényeges, hogy az oktató is látható lehessen, mivel a szöveg mellett nagy segítség a non verbális kommunikáció is, mint például a tanár arcjátéka vagy kézmozdulatai.

2. Aktivizáld magad!

Az online térben elkerülhetetlen, hogy kevesebb legyen kölcsönös kommunikáció mintha mindenki egy valódi osztályteremben ülne. Ez ellen tehetsz ha aktív vagy az órákon. Jelezd nyugodtan ha valami nem érthető, vagy lemaradtál! Hiszen nem vagyunk egy légtérben, nem fogjuk észre venni magunktól.

3. A mikrofon is legyen mindig bekapcsolva!

Az állandóan működő mikrofon megkönnyíti az aktivitást. Ha több gombot is le kell mindig nyomnod, hogy bekapcsold a mikrofonod, az folyton gátolja a saját aktív jelenlétedet. Esetleg az oktató már továbblépett az anyaggal mire te fel tudnád tenni a kérdésed.

4. Szűrd ki a körülötted lévő irritáló zajokat.

A folyton működő mikrofonnak van egy olyan hátránya is ,hogy a környezetedben lévő összes zajt is továbbítja, amit az egész osztály is hallani fog. Ez nagyon kellemetlen és zavaró a többiek számára, ha például a kutyád ugat vagy a közeledben porszívóznak. Erre a megoldás a headset („Füles” magyarul) használata. Fontos beszerezni egyet! Több előnye, hogy mindig tisztán hallod a tanárod és a többi résztvevőt, és a fülesen lévő mikrofon csak a te hangod továbbítja. Egyéb haszna, hogyha a fejeden van te se hallod a zavaró hangokat, és ha más is van otthon legalább látja, hogy dolgod van és nem zaklat. Illetve megpróbálhatja, de úgyse fogsz hallani belőle semmit. 😀

5. Alakítsd ki az otthoni megfelelő környezetet a tanuláshoz és munkához.

Ha laptopod van azt ott használod ahol akarod, de a tanuláshoz és a munkához ezt nem ajánlják a szakemberek. Jobb megoldás ha kijelölsz egy állandó helyet ahol rendben vannak a körülmények. Ha így teszel nem kell aggódnod amiatt ,hogy a többi résztvevő mit lát rólad, vagy esetleg nem az oktatáshoz illő dolgok vannak a környezetedben. A legfőbb előnye azonban az, hogy komolyabban fogod venni az oktatásod. A munkakörnyezethez az is hozzátartozik, hogy megfelelően legyél felöltözve és ne például félmeztelenül fogkefével a szádban ülj neki az órának.

Az egyik tanár a szegedi egyetemen például minden óra előtt egy véletlenszerűen kiválasztott diákkal bekapcsoltatta a kameráját, hogy biztosan megfelelő ruházatban és környezetben vesz e részt!

6. Kamatoztasd az online oktatás előnyeit!

Legvégül gondolj rá, hogy ugyan sok új nehézséggel jár a hétköznapi oktatással szemben az online Zoom oktatás, de azért sok előnye is van! Az oktató például használhatja a képernyő megosztás (Screen share) funkciót, vagy te is megoszthatod segítségével a munkád a csoport többi tagjával. Ilyenkor az oktatód rögtön rá tud világítani ha valami hibát vétettél a kódodban, és így egyből te és a többiek is tudnak okulni belőle. Ezen kívül nagyon hasznos funkció a teljes oktatás hang és videó anyagának elmentésének lehetősége. Nálunk a Prooktatásnál az összes webfejlesztő órát lementjük és a saját csak csoporttagok által elérhető privát youtube csatornánkra feltöltjük. Igy a későbbiekben is újranézhető a diákok számára. További hasznos funkció a Zoom chat, amelyen keresztül az oktatás közben is tudunk szöveges adatokat,  linkeket egymásnak küldeni.

+ Jó tanács

Legyél figyelmes a társaiddal való chatelés során. Az órák végén amikor a videó anyag elmentése megtörténik, ez összes üzenetre is vonatkozik, és az óraadó tanár számára láthatóvá válik!